Tuesday, May 25, 2010

Gadis & Friskies!

*citer ni kena ada daya imaginasi yang tinggi...jika nak lagi mudah penghayatan, cuba baca cerita ni sambil pejam mata, insyaallah bayangan2 watak dalam story ni muncul.. =) *

Citer ni pasal seekor kucing dan seorang gadis
Kucing tu kucing liar
Hidup merempat
Tiada tuan
Tiada rumah
Selalu tak cukup makan
Dia on the way ke ruang sampah, carik nasi basi atau sisa2 ayam kentaki

Kemudian, muncul seorang gadis
Gadis biasa2 je, dalam lingkungan belasan taun, pelajar lepasan PMR
Berbaju kurung ungu dan bertudung hitam

Gadis mendekati kucing tu
Kucing tu cuba melarikan diri
Tetapi dinding menghalang laluan kucing
Kucing tu mula gabra

Gadis terus memujuk, sambil menghulur friskis di tangannya
Kucing mulai kurang gabra, kerana ada friskis di tangan si gadis
Kucing slow2 mendekati gadis, sambil menghidu2 friskis
Kemudian kucing menarik satu friskis dan bawak makan jauh2
Kerana kucing tu masih malu2 kucing

Kemudian kucing hidu2 sisa friskis tu
Pasal dah abes
Kucing mau lagi friskis tapi malu nak mintak
Kemudian si gadis mendekati lagi kucing tu
Menghulurkan friskis ke-2
Kucing amek friskis ke-2 tu sambil miow2 lapar
Kemudian gadis membelai kepala kucing
Kucing terkejut, tapi kerana masih mengunyah friskis, kucing tak dapat lari
Kucing habiskan friskis ke-2

Kemudian,
Kucing mengiau, mintak friskis ke-3
Kucing dah tak takut2 dengan gadis
Kerana kucing tahu gadis tu takkan mencederakan dia
Kucing terus makan kesemua friskis yang ada dalam genggaman si gadis
Kucing tak hiraukan belaian gadis tu dah kerana terlalu lapar
Akhirnya kucing kenyang
.
.
.
.
.refresh otak
.
.
.buang segala bayangan tu
.
.
.
.
.

Sebenarnya
Cerita ni rekaan je
Tapi fenomena kucing takut2 ni ada je memana
Jika kita biasa bagi makan kat kucing liar
Kalo burung merpati liar pun camni gak, tapi diorang jinak lagi la

Cuma apa yang kita nampak melalui teori kucing liar ni?

Kita dapati kucing ni bukan takut dengan makanan tu, tapi kucing takut dengan manusia
Kerana mungkin ada sejarah silam yang kerap dizalimi manusia
Kerana status dia seekor kucing kurap

Kucing tu mahukan makanan, tapi kerana ada manusia di situ, persepsi terus berubah kerana trauma2 hidup bersama manusia masih ada

Ada orang bila bagi makan kucing jenis takut2 ni, dia terus give-up dan label kucing tu sombong@bodoh ke apa, sedangkan kucing tu ada sebab tersendiri kenapa dia bersikap camtu
Akhirnya ada kucing yang mati kebuluran
Lagi leceh, ada jenis yang panas baran, dia terus ligan (kejar) kucing tu, kerana geram kucing tu taknak makan friskis dia bagi
Bila dah dapat, dia seksa kucing tu kaw2 sampai jadi sayur

Analogi ni macam fenomena manusia skang ni...

Bayangkan kalo friskis tu adalah hidayah, gadis tu adalah daie, dan kucing adalah mad'u

Sebenarnya ramai manusia mahukan hidayah (based on pengalaman sendiri), tapi sikit orang nak menyampaikan hidayah dengan murni
Sikit je daie nak sampaikan hidayah elok2
Sikit je manusia nak istiqamah dengan mende2 baik ni
Sikit je manusia sanggup berkorban untuk sampaikan mende baik kepada orang lain

Hidayah ni cahaya, ramai orang nak mende tu
Hanya orang gila je suka hidup sesat
Hanya orang bengong je nak masuk Neraka
Hanya orang sewel je suka tambah dosa

Ramai orang mahukan kebenaran, pasal kebenaran tu kebahagiaan
Tapi tak ramai ada peluang nak raih hidayah
Sama ada kerana dia sendiri taknak carik
Atau kerana golongan penyampai2 kebenaran ni sikit atau ciput

Tambah2 kalo mereka jenis kucing liar ni
Bergaul dengan orang leceh2
Tak pernah dapat didikan agama

Saya pernah jumpa gadis umur 19 taun, tanya saya niat puasa bulan ramadhan
Saya tak marah gadis tu, at least dia tanya
Saya cuma kesian, masih ramai lagi camni merata-rata
Persoalannya ada banyak
Apa tanggungjawab parent dia?
Apa tanggungjawab adik beradik dia?
Apa tanggungjawab kawan2 dia?
Apa tanggungjawab jiran2 dia?
Apa tanggungjawab masyarakat?
Apa fungsi pemimpin?

Kita lihat method gadis tu
Mudah je, iaitu memujuk dan sabar

Memang la memula mad'u taknak terima
Tapi takkan la nak terus stop bila 1st trial?
Lelama nanti hasil usaha memujuk dan sabar kita, insyaallah terdetik gak hati dia nak berubah slow2

Malangnya saya dapati ramai daie skang ni lebih kuat menghukum, daripada guna konsep 'memujuk dan sabar'
Bila lihat mad'u macam taknak dengar kata, terus label dia jahil atau bengong atau apa
Bila lihat mad'u buat mende leceh kerana taktau, kita terus sangka dia bakal penghuni neraka
Walhal kadangkala kesalahan mad'u tu takde la sekejam puak zionis
Kesilapan minor yang jadik khilaf je
Mungkin kerana salah faham atau kerana taktau
Takde jejas pun iman seorang daie
Takde jejas reputasi seorang daie pun
Lagipun, sebagai daie, apalah sangat mende2 leceh tu
Jika dibandingkan dengan nilai sebutir hidayah tu
Dan ganjaran kepada yang berusaha

Lagi leceh, dunia skang ni makin gila
Apabila saya dapati sesama daie pun sibuk timbul macam2 masalah atas kepentingan peribadi
Lagi hampeh, daie kurang manfaatkan masa dengan mende berfaedah, tetapi banyak masa abes dengan mende2 leceh seperti ....(isi sendiri)
Lagi mengarut, proses pencarian ilmu oleh daie sendiri terhalang oleh pelbagai pihak yang leceh
Lagi rumit, ada pulak sesetengah manusia berstatus Islam sendiri menghalang usaha dakwah di negara ni

Saya sendiri pernah kena
Kawan2 saya pernah kena
Saya dah lihat dengan mata sendiri secara 'live'
Hinggakan ada yang jadi gaban dek halangan2 leceh ni
Kalo camni berlarutan, apakah kesudahan hidup kita?

Umat Yahudi steady je hina rasul kita melalui facebook, bila lak kita nak bertindak?
Sampai bila kita nak buat2 bodo je dengan pencemaran maruah agama kita ni?
Sampai bila kita nak bersatu menyampaikan kebenaran?
Takkan nak tunggu hari kiamat baru nak insaf?

Kita boleh jadikan rakyat Malaysia ni satu masyarakat majmuk yang bersyariat, kalo ramai daie amalkan konsep macam gadis tu

Mende ni satu proses, kalo bukan hari ini, bila lagi kita nak sedar?
Para daie adalah penyambung usaha melahirkan generasi yang bersyariat
Jangan anda jadi salah sorang yang memutuskan tali-tali dakwah
Perjuangan masih panjang dan penuh duri berbisa
Kerana habuan Syurga ni bukan mudah seperti teori yang dicanang

Jom lahirkan rakyat Malaysia yang bersyariat!

kalo rasa bes share la sama orang lain..kalo tak bes takyah share sama sapa2...kalo tak rasa apa2, minum ABC insyaallah rasa buah..no thanx to me, but appreciate Allah for His gift..

Peace no war

Gud luck!

Wassalam


*Nota ini tidak ditaja oleh mana2 NGO atau agensi, hanya dibawah naungan Allah s.w.t.*

-QZS
sumber>sahabat pemuda pas

2 comments:

lavender's world said...

*like*(^_^).v

zackwan said...

tens....terus kan membaca kay...~;)

Followers